Ga naar hoofdinhoud

Groeten uit…

Groeten uit…

‘Via businesscases leerde ik in Delft hoe ik een nieuwe technologie kon verkopen en hoe octrooirecht in elkaar steekt.’

Tekst Dayinta Perrier
© Neeli Prasad

Voor Neeli Prasad was de TU Delft al vanaf haar zestiende haar tweede huis. Tijd op de universiteit betekende tijd met haar vader, die daar werkte als hoogleraar elektrotechniek, een studie die ze ook ging doen. Meer dan 25 jaar en vier landen later heeft ze twee bedrijven, woont ze in Silicon Valley, maar verlangt ze terug naar Delft. 

Op haar zestiende verhuisde Neeli Prasad naar Delft. Haar vader werkte daar als hoogleraar bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica en ze bracht daar veel tijd door. Ze raakte bevriend met haar vaders studenten en maakte moeiteloos aantekeningen voor ze tijdens zijn colleges. Het leek dan ook logisch om na haar eindexamen elektrotechniek te studeren. “Redeneren gaat mij beter af dan feiten stampen”, verklaart Prasad. “Daarom paste deze studie goed bij mij.” Prasad genoot van haar studietijd. Ze haalde haar vakken met gemak en tijdens haar studie kreeg ze een baan bij een telecombedrijf in Maastricht. “Ik was jong, had een goedbetaalde baan. Daardoor voelde ik geen noodzaak om mijn studie af te ronden”, vertelt Prasad. “Het was mijn baas die erop aandrong het laatste vak te doen opdat ik mijn diploma haalde.” Daarna werkte Prasad bij verschillende telecombedrijven. Ze dacht nog vaak terug aan Delft. “Niet alleen lag daar mijn technische basis”, zegt Prasad. “In Delft leerde ik ook hoe het bedrijfsleven werkt. Via businesscases leerde ik hoe ik een nieuwe technologie kon verkopen en hoe octrooirecht in elkaar steekt. Deze vaardigheden gebruik ik nu ook in mijn werk, en dan denk ik altijd: thank you Delft!”

Stukje Delft in de VS

Uiteindelijk bood T-Mobile Prasad een beurs aan voor bijscholing. Ze koos voor een promotieonderzoek in Rome. Met deze stap was ze weer terug in de academische wereld. Na Rome zette ze haar academische carrière voort als associate professor in Denemarken.  Haar man, die ze in Nederland had ontmoet, verhuisde voor zijn werk naar Amerika en Prasad volgde hem na een paar jaar.  Ze werd gasthoogleraar aan de International Technological University (ITU) in Silicon Valley en kreeg al snel een vast contract. “Tijdens mijn college kwam het hoofd binnen en vroeg of ik wilde blijven. Nog voor ik antwoord kon geven zei ze: oké, als het college voorbij is, ligt het contract voor je klaar”, zegt Prasad. In Silicon Valley richtte Prasad de studie electrical & computer engineering op. Ze liet zich hierbij inspireren door wat ze in Delft had geleerd. “De TU Delft is de enige technische universiteit die ik ken waar je ook leert managen, en dat is heel waardevol”, zegt Prasad. “Dus dit wilde ik ook hier in Silicon Valley integreren in de studie.” Zo bracht ze een klein stukje Delft naar Amerika. 

Alumni helpen elkaar

Momenteel woont en werkt Prasad in Silicon Valley. Samen met haar man heeft ze twee bedrijven in het versleutelen van data. “Eerst onderwees ik studenten en nu verschaf ik ze werk”, vertelt Prasad. Ze spreekt graag af met alumni uit Delft. “Ik hecht er veel waarde aan elkaar te zien. We helpen elkaar met werk of bijvoorbeeld bij het vinden van een nieuw huis.” Ook Delftse studenten en alumni die geïnteresseerd zijn in Silicon Valley zijn bij haar aan het goede adres. “Ik probeer ze een beeld te geven van het leven hier en help ze op weg met een baan, studie of huisvesting.” Prasad mist Delft en wil graag terug. “Dat is een andere reden dat ik graag afspreek met Delftse alumni. Ze voelen als familie en het is heerlijk om samen te zijn onder het genot van Nederlandse hapjes en drankjes. Dat geeft me een thuisgevoel.”