© Frank Auperlé
Ze ontmoetten elkaar tijdens een speeddate van het Career Café, waar pas afgestudeerden in contact komen met alumni die al verder in hun carrière zijn. “Ik gaf iedereen die ik sprak mijn telefoonnummer om me te bellen als ze daar een vervolg op wilden”, vertelt Marjan van Parijs. Luc Hogervorst nam dat aanbod aan.
In het dagelijks leven werkt alumna Industrieel Ontwerpen Marjan van Parijs als zelfstandige in de non-profitsector: “Mijn kracht ligt in het verbinden van verschillende partijen om ze te helpen bij het bereiken van hun gewenste toekomstbeeld. Zo is mijn huidige opdracht die van aanjager voor de huisvesting van statushouders in de regio Haaglanden.” In haar vrije tijd coacht ze: “Ik vind het fijn om met jonge mensen om te gaan, die houden me scherp en bij de tijd. De klik is er vooral met ondernemende types, dat ben ik zelf ook.” Eén van hen is werktuigbouwkundige Luc Hogervorst. Hij is oprichter van start-up Weco, afkorting voor the Wave Energy Collective (joinweco.nl). Hogervorst werkte tijdens zijn afstuderen aan een alternatieve techniek om energie op te wekken met behulp van golven. De meeste bestaande golfenergieconverters maken gebruik van de op- en neergaande beweging van golven om energie op te wekken: “Onze golfenergieconverter werkt met de horizontale golfbeweging en dat is twee keer zo efficiënt.” Na een geslaagde labtest in Cork volgen binnenkort verdere tests bij Deltares en op zee.
‘Het basisinkomen is
een mooi concept dat mensen vrijheid geeft. Het is een toekomst die we moeten najagen’
‘De eerste week vond ik het spannend zonder het vangnet van een vaste baan, maar dat gevoel ebde snel weg’
Sinds het bewuste Career Café, dat in coronatijd plaatsvond, wandelen Van Parijs en Hogervorst geregeld samen om te praten over de uitdagingen waar Hogervorst als jonge ondernemer voor staat. “Is hij bijvoorbeeld bezig met een marktonderzoek, dan vraag ik hem: is dat je competentie of zijn er misschien mensen die dat makkelijker afgaat? Je hoeft namelijk niet alles zelf te doen”, vertelt Van Parijs. “Ik had inderdaad veel op mijn bord, dus heb ik daar toen een stage-opdracht voor uitgezet”, zegt Hogervorst. Van Parijs waardeert hun samenwerking. “Het fijne aan Luc is dat hij alles snel oppikt en er wat mee doet. Hij staat altijd open voor mensen die hem willen inspireren.” Naast praktische tips heeft Van Parijs een breed netwerk dat ze inzet voor Hogervorst. Zo stelde ze hem voor bij Graduate Entrepreneur, het gezamenlijk ondernemersplatform van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Met hen zijn we nu in gesprek om te kijken of ze in Weco willen investeren”, zegt Hogervorst. Inmiddels heeft hij dankzij haar nog twee alumni-coaches met ervaring op allerlei gebied. Hogervorst werkte de afgelopen jaren parttime als R&D-ingenieur bij een bedrijf in membraantechnologie en is pas sinds kort volledig zelfstandig ondernemer. “De eerste week vond ik het spannend zonder het vangnet van een vaste baan, maar dat gevoel ebde snel weg.” Van Parijs: “Met een basisinkomen had Luc zich na zijn afstuderen al volledig op het onderwerp golfenergie kunnen richten. Jonge mensen zouden vaker de ruimte moeten krijgen om hun passie te volgen.”
Om dat te stimuleren, ontwikkelde Van Parijs het idee van de geefcirkel, waarbinnen een aantal mensen iemand financieel adopteert. Ze richtte er de stichting FairWelfare voor op. “Het basisinkomen is een mooi concept dat mensen vrijheid geeft. Het is een toekomst die we moeten najagen”, vindt Hogervorst. Groene energie en de non-profitsector: beiden doen werk dat er maatschappelijk toe doet. “We zijn een match op hoe we in het leven staan”, zegt Van Parijs. Hogervorst was positief verrast hoeveel ervaren mensen bereid zijn om jonge mensen te helpen. Van Parijs denkt dat er veel meer te vinden zijn. “Inhoudelijk, praktisch of sociaal: er zijn zo veel invalshoeken waar je elkaar op kunt vinden. Maar het is vooral heel leuk om te doen.”
Ze ontmoetten elkaar tijdens een speeddate van het Career Café,
waar pas afgestudeerden in contact komen met alumni die al verder in hun carrière zijn. “Ik gaf iedereen die ik sprak mijn telefoonnummer om me te bellen als ze daar een vervolg op wilden”, vertelt Marjan van Parijs. Luc Hogervorst nam dat aanbod aan.
In het dagelijks leven werkt alumna Industrieel Ontwerpen Marjan van Parijs als zelfstandige in de non-profitsector: “Mijn kracht ligt in het verbinden van verschillende partijen om ze te helpen bij het bereiken van hun gewenste toekomst-beeld. Zo is mijn huidige opdracht die van aanjager voor de huisvesting van statushouders in de regio Haaglanden.”
In haar vrije tijd coacht ze: “Ik vind het fijn om met jonge mensen om te gaan, die houden me scherp en bij de tijd. De klik is er vooral met ondernemende types, dat ben ik zelf ook.” Eén van hen is werktuig-bouwkundige Luc Hogervorst. Hij is oprichter van start-up Weco, afkorting voor the Wave Energy Collective (joinweco.nl). Hogervorst werkte tijdens zijn af-stu-deren aan een alternatieve techniek om energie op te wekken met behulp van golven. De meeste bestaande golfenergieconverters maken gebruik van de op- en neergaande beweging van golven om energie op te wekken: “Onze golfenergieconverter werkt met de horizontale -golfbeweging en dat is twee keer zo -efficiënt.” Na een geslaagde labtest in Cork volgen binnenkort verdere tests bij Deltares en op zee.
Sinds het bewuste Career Café, dat in coronatijd plaatsvond, wandelen Van Parijs en Hogervorst geregeld samen om te praten over de uitdagingen waar Hogervorst als jonge ondernemer voor staat. “Is hij bijvoorbeeld bezig met een marktonderzoek, dan vraag ik hem: is dat je competentie of zijn er misschien mensen die dat makkelijker afgaat? Je hoeft namelijk niet alles zelf te doen”, vertelt Van Parijs. “Ik had inderdaad veel op mijn bord, dus heb ik daar toen een stage-opdracht voor uitgezet”, zegt Hogervorst. Van Parijs waardeert hun samenwerking. “Het fijne aan Luc is dat hij alles snel oppikt en er wat mee doet. Hij staat altijd open voor mensen die hem willen inspireren.” Naast praktische tips heeft Van Parijs een breed netwerk dat ze inzet voor Hogervorst. Zo stelde ze hem voor bij Graduate Entrepreneur, het gezamenlijk onder-nemersplatform van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Met hen zijn we nu in gesprek om te kijken of ze in Weco willen investeren”, zegt Hogervorst. Inmiddels heeft hij dankzij haar nog twee alumni-coaches met ervaring op allerlei gebied. Hogervorst werkte de afgelopen jaren parttime als R&D-ingenieur bij een bedrijf in membraan-technologie en is pas sinds kort volledig zelfstandig ondernemer. “De eerste week vond ik het spannend zonder het vangnet van een vaste baan, maar dat gevoel ebde snel weg.” Van Parijs: “Met een basis-inkomen had Luc zich na zijn afstuderen al volledig op het onderwerp golfenergie kunnen richten. Jonge mensen zouden vaker de ruimte moeten krijgen om hun passie te volgen.”
Om dat te stimuleren, ontwikkelde Van Parijs het idee van de geefcirkel, waarbinnen een aantal mensen iemand financieel adopteert. Ze richtte er de -stichting FairWelfare voor op. “Het basisinkomen is een mooi concept dat mensen vrijheid geeft. Het is een toekomst die we moeten najagen”, vindt Hogervorst. Groene energie en de non-profitsector: beiden doen werk dat er maatschappelijk toe doet. “We zijn een match op hoe we in het leven staan”, zegt Van Parijs. Hogervorst was positief verrast hoeveel ervaren mensen bereid zijn om jonge mensen te helpen. Van Parijs denkt dat er veel meer te vinden zijn. “Inhoudelijk, praktisch of sociaal: er zijn zo veel invalshoeken waar je elkaar op kunt vinden. Maar het is vooral heel leuk om te doen.”
© Frank Auperlé