Het nieuwe onderwijsgebouw Echo is open. Het is zo duurzaam dat het energie levert: de door zonnepanelen opgewekte energie wordt onder meer gebruikt voor stroom voor laptops, verlichting en horeca in het gebouw.
Tekst Jos Wassink

 


Zo’n 91 procent van het meubilair is hergebruikt. Zo stonden mosterdgele banken oorspronke-lijk in een knaloranje jasje bij de ING Bank.


In de grootste collegezaal passen 700 mensen. De ruimte kan met geluidsdichte panelen worden verdeeld in twee of drie kleinere zalen.


Bijna alle ruimtes zijn bekleed met blauw vilt voor goede akoestiek. Dit vilt is gemaakt van gerecyclede PET-flessen.


Echo telt 360 studieplekken. Van groepswerkplekken om te overleggen tot plekken om rustig in je eentje te studeren.


Op het dak ligt in totaal 2124 m2 aan zonnepanelen. Ze beslaan het volledige dak.


De kelder biedt plek aan 638 fietsen.


De faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica heeft 1000 m2 aan kantoorruimte, die bereikbaar is via een verbinding met het naastgelegen EWI-gebouw.

© Stephan Timmers

Vier miljard
scheeps­posities

Tekst Jos Wassink

Hier afgebeeld zijn de scheepsbewegingen bij Rotterdam. Op de hoofdvaarroutes geven de schepen flink gas (gele banen) en zetten koers naar hun bestemming. Ten zuiden van de vaarroutes liggen schepen voor anker. Net buiten de Nieuwe Waterweg, aan de noordkant van de vaarroute, liggen loodsboten te wachten.

Vrijwel ieder schip is uitgerust met een automatic identification system, dat minimaal iedere zes minuten een signaal uitzendt met gegevens over scheepstype, grootte, positie, koers en snelheid. Wanneer je alle gegevens opslaat, weet je alles over de drukte op de vaarwegen, wachttijden voor havens en sluizen, vaarsnelheid en uitwijkroutes die schepen nemen. Alleen, dat mag niet vanwege privacyredenen. Vorig jaar gaf Rijkswaterstaat een consortium van TU Delft, Deltares en Marin de beschikking over de geanonimiseerde scheeps-bewegingen in een periode van vier maanden: een verzameling van vier miljard scheepsposities. Promovendus ir. Solange van der Werff gebruikte de Planetary Computer – een computer waar klimaatonderzoekers mee rekenen – om die posities heel precies in de kaart te zetten. Zo groeiden de miljarden puntjes uit tot een unieke maritieme druktekaart.

© Solange van der Werff

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up

Sign up